Veranderingen Belastingen 2021 – Notarispost Ommen

28 september, 2020

Veranderingen Belastingen 2021

Ben je 35 jaar of jonger, en koop je een huis waar je zelf in gaat wonen in 2021, dan is er goed nieuws! Deze kopers betalen geen overdrachtsbelasting, en dat kan je al snel een paar duizend euro schelen. Als één van beide kopers onder de 35 jaar is, betaalt de ander wel. Zij het dat dat  een evenredig deel is, verteld José Dekker van Notariskantoor Post.

Koop je een woning waar je niet gaat wonen, bijvoorbeeld een bedrijfspand, recreatiewoning  of een verhuurhuis, dan moet je wel met de fiscus afrekenen: 8 procent. Bouw je een bedrijfspand als nieuwbouw, dan heb je vrijstelling van de overdrachtsbelasting, maar je valt wel binnen de BTW.

De meesten van de aanwezige ZakenNet-leden Ommen zijn ouder dan 35 jaar. Voor hen verandert er niets; de 2% blijft gehandhaafd. Dit geldt ook voor alle andere Nederlanders van 35 jaar of ouder.

De startersvrijstelling is een speciale regeling bij aankoop van een woning. Hierop kun je een beroep doen als je een ‘natuurlijk persoon’ bent, 35 jaar of jonger bent en nog niet eerder gebruik gemaakt n hebt van deze vrijstelling.

Ook verteld José ons dat het, mogelijk aantrekkelijk is om over te stappen van een Vennootschap naar een B.V. bij geval er een hoog vermogen in box 3 aanwezig is.

Verder gaat de inkomstenbelasting in de eerste schijf iets naar beneden: van 37,35% naar 37,10%. Ook de ondernemersaftrek, MK-winst-vrijstelling en de hypotheekrenteaftrek omlaag. Dat is dan weer minder goed nieuws.