Ron Kramers over smaak

29 september, 2019

Het gezegde ‘Over smaak valt niet te twisten’ kent iedereen. Maar over smaak is veel te vertellen én te leren. Dat zei Ron Kramers van de Zeven Zaligheden in Den Ham in zijn 10-minutenpresentatie. Smaakontwikkeling ontstaat al in de baarmoeder via het vruchtwater. Een baby heeft bij de geboorte zo’n 1.000 smaakpapillen, waarvan er na een jaar of tien ongeveer 500 over zijn. Na 30 jaar heeft een volwassene nog maar 200 smaakpapillen. Het is dus belangrijk dat in de vroege kinderjaren de smaak voldoende ontwikkeld wordt: onbekend maakt onbemind. Naast de smaken zoet, zuur, zout en bitter worden er tegenwoordig nog twee smaken onderscheiden: vet en unami.

Naast smaak is natuurlijk geur belangrijk. En de taak van een kok is om smaken te combineren. En daar is Ron heel goed in, het is zijn passie!

Hij liet ons druiven proeven, lekkere zoete, en daarna dezelfde druiven, die we met de neus dicht mochten proeven. Daar zat nogal verschil in: een leuk experiment!