Anton Kaal op de vroege ochtend over whisk(e)y

13 juni, 2019

Het gebeurt niet zo vaak, dat er op de vroege ochtend al gesproken wordt over whisk(e)y. Maar als je lid van ZakenNet bent kan het toch ineens gebeuren. Anton Kaal, wijn- en whisk(e)y-ambassadeur vertelde vol passie over whisky en whiskey. Het verschil tussen de beide whiskeys is het land van herkomst, liet Anton weten. Wat er allemaal aan te pas komt voordat liefhebbers kunnen genieten van een goed glas whisky, vertelde Anton. Het zijn helemaal niet zulke vreemde of spannende zaken die er nodig zijn om whisky te maken: water, granen (gerst) en gist. Maar dan: dan volgt een heel proces van distilleren waarbij suikers worden omgezet in alcohol. De hoogte van de distilleerkolom is bepalend voor de smaak, evenals de regio waar de whisky gestookt wordt en de kwaliteit van het gebruikte graan. Minimaal drie jaar rijpt de whisky op eikenhouten vaten. Er verdampt heel veel: in 14 jaar is er slechts 25 procent van het goudgele vocht over. Whisky is inmiddels een cultproduct geworden; er zijn whiskyfestivals en -proeverijen. En zo leer je op een mooie ochtend veel over whisky!